Mănăstirea „Sfântul Spiridon” Strâmba este situată în partea de est a județului Bistrița-Năsăud, pe versantul munților Bârgăului. Așezământul monahal a luat ființă în anul 1999, cu binecuvântarea vrednicului de pomenire Mitropolitul Bartolomeu, la dorința și cererea credincioșilor din zonă.

O credincioasă și-a donat propria casă și două hectare de pământ aflat în împrejurimi, încadrându-se în obștea maicilor cărora le-a fost încredințată grija noii ctitorii. La scurt timp după ce și-a îndeplinit marea dorința s-a stins din viață.

Primul hram al Mănăstirii „Sfântul Ierarh Spiridon” a fost sărbătorit în anul 1999 când au demarat și lucrările de construcție ale așezământului monahal. Mănăstirea de maici mai are și cel de-al doilea hram, noua biserică de zid poartă hramul „Tuturor Sfinților”.

Biserica nouă, construită în stilul arhitecturii moldovenești, este pictată în tehnica frescă și este pregătită pentru sfințire. În prezent obștea mănăstirii este formată din opt viețuitoare, împreună maica stareță, monahia Epiharia Brumă și părintele duhovnic, protosinghelul Paisie Pașcu.