Ziua Unirii cu Basarabia, 27 martie 2019, a fost sărbătorită la Bistriţa, în Ardeal, în biserica de „la Coroana”, prin conferinţa PS Veniamin al Basarabiei de Sud cu titlul: „Sfinţi şi eroi”.
PS Veniamin la Bistrita

Cu apropierea unui misionar, ierarhul basarabean a mărturisit calea găsirii sfinţeniei şi a eroismului într-o istorie învolburată cu lacrimi şi sânge, prin care a trecut teritoriul ce se numeşte azi Rep. Moldova în ultimii 200 de ani.
Veniamin Goreanu la Bistrita

O cruce, un altar de jertfă pe care au fost răstigniţi românii prin rusificare, prin deportări, prin lichidarea spiritualităţii creştine de către comunism, prin neutralitatea de azi care duce la înstrăinarea de identitatea noastră. E o minune de la Dumnezeu că după atâtea suferinţe basarabenii au rămas români, iar ceea ce spunea Mihai Eminescu: „Basarabia e România” nu se poate şterge, căci sângele apă nu se face.
PS Veniamin Goreanu la Bistrita

Ardelenii şi basarabenii sunt pentru episcopul Veniamin un singur popor şi avem o legătură specială faţă de ceilalţi români, poate pentru că am fost sub ocupaţie străină atât de mult timp: suntem mai sensibili, mai prudenţi, mai aşezaţi în alegeri, etc. Îndemnul ierarhului moldovean pentru bistriţeni este să caute sfinţenia prin faptele credinţei şi eroismul prin demnitate, curaj şi conservarea tradiţiilor.
Ziua Unirii Basarabiei la Bistrita

În cuvântul său, PS Veniamin a subliniat că basarabenii artizani ai Unirii cu România de la 1918 erau în principal teologi şi astfel, am realizat şi mai mult, că nici politicienii, nici partidele politice sau ideologiile nu ne pot uni, singura cale de a ne uni este Biserica, căci Biserica este casa iubirii de patrie şi neam.
Unionistii bistriteni si PS Veniamin Goreanu

Unionismul a fost sfărâmat de interesele mărunte şi orgoliile politicienilor români şi moldoveni şi nu mai avem altă soluţie, decât apropierea de Biserică, dacă vrem să gustăm vreodată unirea.
Bistrita – Basarabia e Romania

Biserica Ortodoxă Română a început unirea românilor de pe ambele maluri ale Prutului în 1992, când a reactivat Mitropolia Basarabiei. Şi numai Biserica poate să o realizeze deplin, însă pentru asta, e nevoie ca noi, unioniştii, să ridicăm Biserica Românească din R. Moldova. Dacă nu dorim ca sârma ghimpată de la Prut să fi eternă, să ne întoarcem faţa spre Biserică…
Prof. Florin I. Bojor