În Duminica a 6-a după Paști (a Orbului din naștere), 29 mai 2022, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a slujit în Parohia „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Dipșa, județul Bistrița-Năsăud, cu prilejul resfințirii bisericii parohiale, monument istoric, ce datează din anul 1482.

De la ora 8:30, Episcopul-vicar Benedict Bistrițeanul a săvârșit slujba de resfințire a bisericii, cunoscută și sub denumirea de „Biserica scroafei”. În ultimii cinci ani, lăcașul de cult a fost restaurat prin fonduri europene și a fost înzestrat cu un nou iconostas.

În continuare, pe un podium special amenajat în proximitatea bisericii, Părintele Episcop-vicar Benedict a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici.
După citirea pericopei evanghelice, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a rostit un cuvânt de învățătură, vorbindu-le credincioșilor prezenți pe tema „Vederea, condiția dragostei”.
Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul coral Anghelos din Cluj-Napoca. La chinonic, interpreții de muzică populară Cornelia Ardelean Archiudean, Alexandru Pugna și Teodora Martin au cântat mai multe pricesne.

La finalul slujbei, preotul paroh Liviuț Tătar a mulțumit Preasfinției Sale pentru prezență și binecuvântare. Totodată, în semn de prețuire, i-a oferit o icoană cu Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, ocrotitorul comunității parohiale.

Pentru întreaga activitate pastorală și administrativă, din încredințarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul i-a acordat preotului paroh Liviuț Costel Tătar Ordinul „Episcop Nicolae Ivan” pentru clerici. Primarul comunei Galații Bistriței, Vasile Vermeșan, a fost distins cu Ordinul „Sfinții Martiri Năsăudeni”, iar viceprimarul Vasile Găurean a primit Ordinul „Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin”. De asemenea, diplome de aleasă cinstire au primit și alți binefăcători, în frunte cu membrii Consiliului și Comitetului parohial.

La slujbă au fost prezente autorități locale, județene și centrale, precum și numeroși credincioși, mulți îmbrăcați în straie populare specifice zonei.

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului
Foto credit: Ionuț Chifa