Alexandru Vidican s-a născut în ziua de 30 septembrie 1955, în familia lui Vasile și Fironica (n. Pugna) din localitatea Căianu Mic, județul Bistrița-Năsăud, unde a și copilărit împreună cu ceilalți trei frați, Firuța (căs. Crăciun), Nastasia (căs. Vidican) și Mihai.

Clasele școlii primare și gimnaziul le-a urmat în perioada 1962-1970, în satul natal, fiind remarcat ca un elev silitor și îndrăgostit de istorie, materie predată de Prof. Alexandru Retegan, un împătimit al arheologiei, mai ales că în apropiere se află Castrul roman de la Ilișua.

În anul 1970, Alexandru Vidican este admis la Seminarul Teologic din Cluj-Napoca, unde va studia materii noi, între care teologia, limbile moderne și clasice (greacă, latină și paleo-slavă). „Consider că anii de Seminar, în care am avut șansa să întâlnesc dascăli de excepție, au fost baza pregătirii mele ca teolog. Îmi aduc și acum aminte, cu drag și recunoștință, de Prof. Simion Felecan, care pe lângă greacă și latină, ne-a format ca oameni integri, cu morala ziditoare de caractere, sau de Prof. Ioan Brie, care ne-a făcut să ne îndrăgostim de literatura română și mai ales de gramatică, atât de necesară în anii de studiu și viață. Prof. Constantin Bradea ne-a învățat ce înseamnă lucrul bine făcut, cu calm și dăruire, dar mai ales dogmatica, esența studiului teologic. Cel care ne descrețea frunțile era Prof. Victor Ienciu, îndrăgit de toți elevi seminariști. Anii de Seminar cu acești dascăli, părinți duhovnicești, ne-au învățat alfabetul bunelor maniere”, mărturisește Protopopul Alexandru Vidican.

Între anii 1975-1976, Alexandru Vidican este încorporat și va satisface stagiul militar ca infanterist la Unitatea Militară din Dej.În anul 1976, este admis la Institutul Teologic de Grad Universitar din Sibiu, unde a avut parte de o instruire temeinică datorită iluștrilor profesori teologi Milan Șesan, Grigore T. Marcu, Alexandru Moisiu, Mircea Păcurariu, actualul mitropolit Laurențiu Streza și alți mari dascăli care au studiat la cele mai vestite Universități ale timpului, în țară și străinătate.

În anii studenției la Sibiu, Alexandru Vidican a avut șansa să cunoască câteva personalități reprezenative ale culturii românești: Constantin Noica, Nicolae Steinhardt, Iosif Constantin Drăgan.În anul 1980, își va susține lucrarea de licență cu tema „Metode și mijloace pastorale actuale pentru îndrumarea credincioșilor în viața și trăirea ortodoxă. Combaterea practicilor contrare rânduielilor de cult ale Bisericii”, sub coordonarea Prof. Alexandru Moisiu, de la Catedra de Liturgică Pastorală și Artă Creștină.

După absolvirea Institutului Teologic de Grad Universitar din Sibiu, s-a căsătorit cu domnișoara Rozica Vlad din Căianu Mic, fostă colegă de școală generală și colegă de bancă, iar în anul 1981 a fost hirotonit preot în Parohia Livezile și filia Dumbrava, unde a slujit până în anul 2007.

Dornic de autoperfecționare, între anii 1990-1994, a urmat cursurile Facultății de Drept din Cluj-Napoca.Între anii 1981-1986, Dumnezeu a binecuvântat familia Preotului Alexandru Vidican cu doi copii, Emanuela – manager, domiciliată în Cluj, și Emanuel – preot și secretar al Protopopiatului Ortodox Bistrița.

În anul 2007, preotul Alexandru Vidican a fost transferat la Biserica „Coroana” din Bistrița, preluând parohia cu hramul „Intrarea în biserică a Maicii Domnului”.În ziua de 10 septembrie 2001, Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Vadului, Feleacului și Clujului emite următoarea decizie, prin care părintele Alexandru Vidican a fost numit, de către ÎPS Bartolomeu Anania, Protopop al Protopopiatului Ortodox Bistrița, urmând Protopopului Viorel Stanciu.

Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Vadului, Feleacului și Clujului
Cabinetul Arhiepiscopului
Piața Avram Iancu 18
3400 Cluj-Napoca
Nr. 3034/2001

Cluj-Napoca, 10 sept. 2001 576 / 15.09.2001
Tel: 064 / 19.39.44
Fax: 064 / 19.51.84

DECIZIE

BARTOLOMEU, din mila lui Dumnezeu, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului,

Având în vedere o mai bună desfăşurare a vieţii bisericeşti şi a activităţii administrativ-gospodăreşti în cadrul Protopopiatului Bistriţa,
Ținând seama de cele stabilite în şedinţa Permanenţei Consiliului eparhial din 5 septembrie 2001,
În baza prevederilor art 90 lit. „b” şi „f” din Statutul de organizare şi funcţionare a Bisericii Ortodoxe Române şi în conformitate cu Hotărârea Sfântului Sinod nr. 6719 din 23-24 octombrie 1996,

DECIDEM:

Art.1. Începând cu data de 15 septembrie 2001, protopopul VIOREL STANCIU este eliberat din fiincţia de protopop al Protopopiatului Bistriţa şi rămâne încadrat cu normă întreagă, pe durată nedeterminată, în postul de preot-paroh al Parohiei Viişoara din cadrul acelui protopopiat, post prevăzut în statul de personal la pag. 284, poz. 286.

Art.2. În postul rămas vacant, de protopop al Bistriţei, prevăzut în statul de personal la pag. 193 poz. 1, se numeşte, începând cu aceeaşi dată de 15 septembrie 2001, preotul ALEXANDRU VTDICAN de la parohia Livezile din cuprinsul acelui protopopiat.

Art.3. Noul protopop va duce la îndeplinire toate atribuţiile prevăzute în art. 72 din Statutul B.O.R. şi va fi încadrat cu normă întreagă, pe durată nedeterminată, cu un salar de 3.508.596 lei, conform anexei 1 A din Legea 142/1999 modificată prin Ordonanţa de Urgenţă nr. 197/2000 şi actualizată prin Hotărârea de Guvern nr. 403/2001, la care se va adăuga un procent de 25% reprezentând indemnizaţia de conducere.

Art.4. Protopopul Alexandru Vidican va continua să funcţioneze şi ca preot-paroh la actuala sa parohie, pentru munca prestată în această calitate fiind retribuit cu ½ normă.

Art.5. Consilierului administrativ-bisericesc i se încredinţează sarcina ducerii la îndeplinire a prezentei decizii.
Dată astăzi, 10 septembrie 2001, în reşedinţa Noastră arhiepiscopală din Cluj-Napoca.

ARHIEPISCOP, † BARTOLOMEU

DIPLOME ȘI DISTINCȚII

● Cetățean de onoare al comunei Livezile, județul Bistrița-Năsăud, distincție acordată de Primăria comunei Livezile (Primar, Olimpiu Neamț), 17 august 2008;

● Titlul „Excelență în cultură”, acordat de Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud, 2009;

● Diplomă de onoare pentru susținerea activității „Lumea satului”, derulată în cadrul proiectului „Vreau să evoluez… Dați-mi cultura!”, organizată de Colegiul Național „Andrei Mureșanu” Bistrița, 23 mai 2009;

● Premiul anului 2011 la secțiunea „Emisiuni culturale”, acordat în cadrul Galei Premiilor Culturii Bistrițene, de către Primăria municipiului Bistrița și Centrul Cultural Municipal Bistrița, 15 ianuarie 2012;

● Distincție acordată de Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Vadului, Feleacului și Clujului și Asociația „Sf. Nectarie” Cluj pentru sprijinul oferit la edificarea Centrului de Îngrijiri Paliative „Sf. Nectarie” Cluj-Napoca, 9 noiembrie 2012;

● Diplomă aniversară la împlinirea a 75 de ani de la înființarea primei subunități de pompieri militari din județ, oferită „în semn de prețuire și respect părintelui Alexandru Vidican”, de către Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Bistrița” al județului Bistrița-Năsăud, aprilie 2012;

● Trofeul Reuniunii Corale de Muzică Religioasă „Bartolomeu Anania”, 2013;

● Diplomă aniversară, oferită cu prilejul Zilei Veteranilor de Război din România de către Asociația Națională a Veteranilor de Război, filiala Bistrița-Năsăud, 29 aprilie 2013;

● Diplomă aniversară la împlinirea vârstei de 60 de ani, oferită „în semn de prețuire pentru excelenta colaborare” cu Instituția Prefectului județului Bistrița-Năsăud (Prefect, Ioan Țintean), 30 septembrie 2015.