După descătuşarea libertăţii religioase din Decembrie 1989, la solicitarea credincioşilor şi a preoţilor Ioan Bartoş, Victor Făgăraş şi Liviu Şugar a fost cerută înfiinţarea unei noi parohii cu numele Sfânta Ana, cu scopul edificării unei noi biserici. În data de 9 decembrie 1990, în ziua de zămislire a Sfintei Fecioare Maria de către Sfânta Ana, a fost aşezată piatra de temelie a noii biserici cu hramul Sfânta Ana de către Preasfinţitul Episcop dr. Irineu Bistriţeanul, înconjurat de un sobor de preoţi. La înfiinţarea Parohiei Sfânta Ana, paroh a fost numit din anul 1991 preotul Grigore Conea, cu misiunea de coordonare a lucrărilor de edificare a noii biserici.
Datorită fondurilor mici (200.000 lei), lucrările au început abia în anul următor, când a fost turnată fundaţia (valoarea ei ridicându-se la 5.000.000 lei). Lucrările de zidărie, dulgherie, tinichigerie, precum şi tencuielile interioare şi exterioare au fost încheiate în anul 1996, ridicându-se la valoarea de 250.000.000 lei. Sumele au fost donate, în cea mai mare parte, de credincioşi, de către unele unităţi din oraş.
Unitatea constructoare a fost S.C. UCTA S.A Bistriţa. Din partea statului au fost alocate 6.000.000 lei. Din anul 1996 Biserica Sfânta Ana deserveştre două parohii: Parohia Sfânta Ana şi Parohia Sfântul Grigorie Teologul. După obţinerea devizelor de pictură au început lucrările în tehnica frescă, sub conducerea pictorului Ioan Moldoveanu şi a soţiei sale Daniela. În anul 2005 lucrările au fost finalizate.
Realizată într-un stil bizantin autentic, culori calde îngemănate de cele ale aspiraţiei înalte precum şi ale adâncimilor, descoperind pe cele nevăzute, prin minimalizarea volumului, cu o autentică individualizare ce nu impietează asupra imaterialităţii, câteva chipuri severe ce exprimă o intensitate spiritualitate, iată câteva elemente prin care zugravii au reuşit să înduhovnicească spaţiul sacru, încât să simţi că timpul şi spaţiul şi-au pierdut raţiunea de a fi.
Biserica a fost târnosită în ziua de 10 decembrie 2006 de către I.P.S Bartolomeu- Anania, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.
Parohia Sfânta Ana a suferit mai multe arondări. După ultima arondare, Parohia cuprinde 886 de familii, de pe străzile Independenţei, Solomon Haliţă, Octavian Goga, Iosif Vulcan, Şoimilor, Sălciilor, Libertăţii şi Sigmirului şi este condusă de preotul paroh Grigore Conea.
Parohia Sfântul Grigorie Teologul cuprinde 860 de familii de pe străzile Împăratul Traian, Înfrăţirii, Carpaţi, Călimani, Dumbravei, Pietrosul, strada Rodnei şi Dragoş- Vodă şi este condusă de preotul paroh Tudor Ioan Bechiş.
În lucrarea duhovnicească, preoţii parohi sunt ajutaţi de cântăreţul bisericesc Ioan Măgeruşan, fătul Ionel Peica, împreună cu Consiliul şi Comitetul Parohial.
Parohia Bistrița – „Sfânta Ana”, având hramul bisericii: „Sfânta Ana” și „Sfântul Grigorie Teologul”, construită între anii 1991-1996; pictură în tehnica frescă, executată de către familia de pictori Ioan și Daniela Moldoveanu, între anii 1996-2006; cu un număr de 4800 credincioși; preot paroh Grigore Conea și preot paroh Tudor-Ioan Bechiș.
Date biografice: Pr. Grigore Conea, s-a născut în data de 01.07.1955, în localitatea Mireș, jud. Bistrița-Năsăud.
Studii:
-Seminarul Teologic Ortodox din Cluj-Napoca, promoția 1975;
-Institutul Teologic de grad Universitar din Sibiu, promoția 1980.
Hirotonit preot de către IPS Arhiepiscop Teofil Herineanu, în data de 01.06.1980, pentru parohia Monor, protopopiatul Bistrița, jud. Bistrița-Năsăud, unde a activat până la data de 01.06.1991, când a fost transferat la parohia Bistrița – „Sfânta Ana”, în cadrul aceluiași protopopiat.
Date biografice: Pr. Tudor-Ioan Bechiș, s-a născut în data de 08.08.1965, în mun. Bistrița, jud. Bistrița-Năsăud.
Studii:
-Seminarul Teologic Ortodox din Cluj-Napoca, promoția 1986;
-Facultatea de Teologie Ortodoxă din Sibiu, promoția 1992.
Hirotonit preot de către Preasfințitul Episcop-vicar Iustinian Maramureșanul, în data de 16.12.1990, pentru parohia Oarța de Sus, protopopiatul Baia Mare, jud. Maramureș, unde a activat până la data de 01.03.1992, când a fost transferat la parohia Galații Bistriței, protopopiatul Bistrița, jud. Bistrița-Năsăud, unde a activat până la data de 01.01.2010, când a fost transferat la parohia Bistrița – „Sfântul Grigorie Teologul”, în cadrul aceluiași protopopiat.