Satul Tureac este aşezat în partea de est a judeţului Bistriţa-Năsăud, afându-se pe Valea Bârgăului, la 28 km distanţă de municipiul Bistriţa. Prima atestare documentară datează din anul 1728.
Parohia Tureac a luat fiinţă în anul 1930, până la acea dată a fost o filie a parohiei Tiha-Bârgăului.
Primul preot al parohiei Tureac a fost Iacob Greab, originar din Tiha-Bârgăului. Biserică nu era, iar Sfânta Liturghie şi alte servicii religioase se făceau într-o sală de clasă a Şcolii Generale din Tureac. În anul 1938 la data de 1 ianuarie, casa parohială este avariată de un incendiu, iar după un an, Iacob Greab se tranfseră din Tureac.
În anul 1940 este numit preotul Gheorghe Zagra, care funcţionează ca preot paroh până în 1944. Din anul 1944 până în 1945 este numit în Tureac interimar preotul George Coşbuc, iar în anul 1945 este numit preotul Vasile Naghiu. Preotul Vasile Naghiu obţine terenul pe care se află biserica parohială de la 42 de comune grănicereşti, a căror proprietate era. În anul 1948 preotul Vasile Naghiu începe construcţia actualei biserici.
Se construieste până la geamuri, apoi preotul Vasile Naghiu se transeră din parohie, fiind succedat în anul 1954 de către preotul Ioan Roman, care continuă construcţia bisericii. Lucrarea bisercii a fost executată de meşterul Pavel Urs din Bistriţa. Partea lemnoasă a acoperişului este executată de meşterul Macedon Bozga din Tureac, iar acoperişul din tablă zincată este lucrat de tinichigiul Toader Greab din Prundu-Bârgăului. Biserica este în stil bizantin în formă de cruce.
În anul 1958 în 29 iunie, de Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, biserica a fost sfinţită de I.P.S. Teofil Herineanu, al Clujului. În anul 1976, după pensionarea preotului Ioan Roman este numit preotul Dumitru Halas. Din anul 1977 s-au mai făcut lucrări de întreţinere în interiorul şi exteriorul bisericii, zugrăvire în interior, tencuire în terasit în exterior, încălzire centrală şi dotare cu diverse obiete de cult, împrejmuirea curţii bisercii cu stâlpi de beton şi plasă galvanizată.
Geamuri şi uşi de termopan la biserică, parchet în altar, autonivelantă în interior, gresie nealunecabilă.
Din anul 1998 s-a construit o casă parohială nouă cu gard de împrejmuire din beton. Casa este în fază de finisare, putând fi dată în scurt timp în folosinţă. În prezent se lucrează la exteriorul bisericii, va fi realizată izolaţia, vopsirea exteriorului bisericii. Cimitirele sunt amenajate, având şi plasă galvanizată şi porţi de intrare din fier.
În anul 2007 s-au confecţionat şi instalat două clopote în greutate de 515 kg
Parohia Tureac, având hramul bisericii: „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”; construită în anul 1958; este doar zugrăvită; cu un număr de 2200 credincioși; preot paroh Dumitru Halas.
Date biografice: Pr. Dumitru Halas, s-a născut în data de 28.06.1951, în localitatea Șieu, jud. Bistrița-Năsăud.
Studii:
-Seminarul Teologic Ortodox din Cluj-Napoca, promoția 1972;
-Institutul Teologic de grad Universitar din Sibiu, promoția 1976.
Hirotonit preot de către Preasfințitul Episcop-vicar Iustinian Maramureșanul, în data de 27.11.1976, pentru parohia Blăjenii de Sus cu filia Sigmir, protopopiatul Bistrița, jud. Bistrița-Năsăud, unde a activat până la data de 01.04.2002, când a fost transferat la parohia Tureac, în cadrul aceluiași protopopiat.