Parohia Ortodoxă Subcetate Bistriţa, cu hramul “Tuturor Sfinţilor” este înfiinţată din anul 2004, prin decizia I.P.S. Arhiepiscop şi Mitropolit Bartolomeu Anania. Parohia Bistriţa, Subcetate este situată în partea de N-V a municipiului Bistriţa şi se extinde pe o suprafaţă de aproximativ 1,5 km pătraţi.

Necesitatea acestei parohii se simţea din mai multe motive: În primul rând, zona respectivă a fost destinată, în mare parte, pentru construirea blocurilor prin programul “ANL”, acordând dreptul de folosinţă tinerilor proaspăt căsătoriţi. Aceştia aveau trebuinţă să fie îndrumaţi în spirit creştin. Un al doilea argument este faptul că, în timpul construirii blocurilor, s-au sporit şi casele particulare, astfel existenţa parohiei şi a preotului erau impetuos necesare, ţinând seama că în perimetrul parohiei era destul de extins fenomenul neoprotestant.

Primul preot al acestei parohii este Creţa Viorel (34 ani), hirotonit la data de 26 octombrie 2004, prin voia lui Dumnezeu, de către P.S. dr. Irineu Pop Bistriţeanul.
Ca orice început, nu a fost deloc uşor, erau credincioşi puţini. Unii dintre ei erau fideli parohiilor şi bisericilor care le-au frecventat şi la care au contribuit băneşte, în timp. Găsirea unui loc de slujire era grija prioritară a preotului şi credincioşilor. Prin bunăvoinţa unei familii din parohie, timp de 6 luni s-au oficiat serviciile religioase în garajul din subsolul casei lor. Deşi s-au făcut demersuri prin Protopopiatul Bistriţa, în scopul atribuirii unui teren pentru construirea unei biserici, chiar înainte de înfiinţarea parohiei, nu s-a obţinut terenul solicitat.

Pentru a începe construirea bisericii parohiale, preotul Creţa Simion din Bistriţa a donat parohiei 250 m.p. de teren, ulterior valorificat de parohie, creându-se o parte din fondurile necesare pentru începerea lucrărilor. După stăruitoare intervenţii, Consiliul Local al municipiului Bistriţa şi primarul Vasile Moldovan, au aprobat concesionarea a 800 m.p. de teren pentru edificarea bisericii.

La sfârşitul lunii iulie 2005, după ce s-a aprobat proiectul de construire a bisericii de către organele abilitate, proiect executat de arhitectul Ciprian Câmpean din Bistriţa, s-au început lucrările la demisolul bisericii şi prin muncă asiduă şi cu bani puţini, s-a inaugurat demisolul bisericii la 6 noiembrie 2005. În primăvara anului 2006 s-au făcut finisările necesare la demisol şi continuarea lucrărilor de zidărie.

În prezent, biserica este sub acoperis, fiind executate tencuielile interioare şi exterioare, urmând lucrări de finisare la interior şi exterior.
Parohia s-a organizat treptat prin formarea Consiliului şi Comitetului Parohial, fapt care a dus la sporirea interesului credincioşilor din parohie, pentru continuarea lucrărilor de construcţie a bisericii.

Cheltuielile de până acum au fost suportate de credincioşi şi diverşi sponsori, dar cea mai mare contribuţie au avut-o subvenţiile acordate de Consiliul Local şi Secretariatul de Stat pentru Culte.
În prezent, sfintele slujbe se oficiază în demisolul bisericii, în bune condiţii, acesta fiind îmbunătăţit şi dotat cu toate cele necesare. Credincioşii s-au sporit şi se sporesc tot mai mult şi, iată cum, de la o sămânţă mică şi bine îngrijită, s-a dezvoltat deja un arbore. Familiile care alcătuiesc acum parohia sunt 330, cu 910 suflete şi reale speranţe de înmulţire.

preot paroh, Creta Viorel

Parohia Bistrița – „Subcetate”, având hramul bisericii: „Duminica Tuturor Sfinților”; construcție începută în anul 2005; pictura a început în anul 2017 în tehnica al secco, executată de către pictorul Gheorghe Croitoru; cu un număr de 300 de familii; preot paroh Viorel Creța.
Date biografice: Pr. Viorel Creța, s-a născut în data de 04.05.1976, în localitatea Șieu, jud. Bistrița-Năsăud.
Studii:
-Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul U.B.B. Cluj-Napoca, promoția 1998.
Hirotonit preot de către Preasfințitul Episcop-vicar Irineu Bistrițeanul, în data de 26.10.2004, pentru parohia Bistrița – „Subcetate”, protopopiatul Bistrița, jud. Bistrița-Năsăud.