Aşezat pe malul stâng al râului Şieu, satul Şieu-Odorhei este atestat ca datând din sec. al II-lea î.Hr., fiind de origine dacică.
În prezent există aici două biserici, una reformată, datată din sec. al XII-lea, monument istoric, de asemenea, o biserică ortodoxă construită mult mai recent, în anul l905, prin strădania celor 132 de familii, preot fiind Grigore Rusu.

Ca material de construcţie s-a folosit cărămida, finalizându-se cu o arhitectură plăcută, având şi o bună rezonanţă.
De-a lungul timpului biserica a fost reparată şi zugrăvită de mai multe ori.
În 1981-1982 pictorul Iacob Varga a pictat-o în tehnica ,,tempera gravă”.

De Parohia Ortodoxă Şieu-Odorhei ţine şi filia Bretea, situată la 5 km depărtare. Aici există o biserică care datează din anul 1900, înainte de cea actuală slujindu-se într-una din lemn, care a fost strămutată într-un sat vecin.

În anul 2001, în filia Bretea, respectiv 2002 în Şieu-Odorhei, în urma lucrărilor capitale efectuate la ambele biserici, a avut loc resfinţirea celor două lăcaşuri de cult de către P.S. dr. Irineu Pop Bistriţeanul, preot paroh fiind Viorel Lucian Pop.

După preotul Grigore Rusu, sub care s-a ridicat sfânta biserică, a urmat mai puţin de un an preotul Iuliu Pop. A venit apoi din Feleac preotul Teofil Baconiu, care a stat până în 1936, când a venit din Gledin preotul Ioan Pop, care a slujit până în 1954.
Parohia a fost administrată apoi de preotul Valer Cândea, paroh în Şieu-Sfântu.

Între anii 1956-1975, când s-a ridicat actuala casă parohială, a slujit preotul Ioan Deac. Au urmat apoi, slujind câte un an şi jumătate, preoţii Alexandru Gherghel şi Nicolae Pâslaru.
Din anul 1978 până  în 1997 a slujit preotul Grigore Furcea, iar din 1997 în 2006, preotul Viorel Lucian Pop.
Începând din anul 2006 până în prezent, preot slujitor al Parohiei Şieu-Odorhei şi al filiei Bretea este Alexandru Dorel Buia.