Aşezământul religios ”Sfântul Vasile cel Mare” din municipiul Bistriţa s-a înfiinţat în anul 2000, cu binecuvântarea I.P.S Arhiepiscop Bartolomeu Anania, Arhiepiscop al Vadului Feleacului şi Clujului, ca o necesitate a implicării Bisericii în viaţa socială.

În anul 2000 a fost numit preot de slujire caritativă, tânărul licenţiat în teologie, Vasile- Sorinel Moldovan pentru a deservi nevoile spirituale ale persoanelor vârstnice din Căminul de Bătrâni Bistriţa, precum şi a copiilor de la Şcolile Speciale.

Din anul 2000 până în prezent, Aşezământul religios „Sfântul Vasile cel Mare” s-a bucurat de prezenţa înalţilor ierarhi ai Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului de peste 30 de ori prin Liturghii Arhieresti, Taina Sfântului Maslu sau slujba Vecerniei.

Numit pe bună dreptate ”Lacul Vitezda”, acest Aşezământ religios, prin slujbele zilnice alină suferinţele bătrânilor şi dă speranţa tinerilor de-a avea încredere în Dumnezeu şi-n ei înşişi .
Așezământul religios „Sfântul Vasile cel Mare”- Bistrița, capela având hramul bisericii: „Sfântul Vasile cel Mare”, construită în anii 2001-2002, nu este pictată, preot Vasile Sorin Moldovan.
Date biografice: Pr. Vasile Sorin Moldovan, s-a născut în data de 05.02.1975, în mun. Bistrița, jud. Bistrița-Năsăud.
Studii:
-Liceul Industrial Nr. 3 din Bistrița.
Hirotonit preot de către Preasfințitul Episcop-vicar Vasile Someșanul, pentru postul de preot misionar al protopopiatului Bistrița, având în grijă Școalile: Specială nr. 1 și nr. 2 din Bistrița, precum și Centrul de Plasament pentru Copii și Căminul de Bătrâni din aceiași localitate.