Parohia Ortodoxă „Sfântul Nicolae”din Bistriţa a fost Înfiiţată la data de 1 iulie 2009, prin decizia Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, în urma cererii înaintate de către Pc. Pr. Prot. Alexandru Vidican, protopopul Bistriţei, ca urmare a dezvoltării unui nou cartier în partea de jos a Municipiului Bistriţa. De comun acord cu preoţii care au deservit credincioşii acestui nou cartier, respectiv preotul Şugar Liviu, de la Parohia „ Sfinţii Trei Ierarhi”, preotul Conea de la Parohia ”Sfânta Ana”, preotul Stanciu Viorel de la Parohia Viişoara şi preotul Rad Simion de la parohia Sigmir, s-a delimitat teritoriul noii parohii.

În data de 1 iulie 2009, în şedinţa Permanenţei Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, a fost numit cu începere din 1 septembrie 2009, ca preot paroh Simion- Tiberius Sabău, pentru a păstori credincioşii acestei noi parohii.

Parohia”Sfântul Nicolae” din Bistriţa numără aproximativ 160 de familii din cartierul respectiv. Datoriă faptului că în această zonă nu exista un locaş de cult s-a luat decizia construirii unuia nou, responsabil cu această misiune fiind noul preot paroh Simion Tiberius Sabău.

În primăvara anului 2010 s-au demarat lucrările de construcţie pe un teren oferit de către Primăria Bistriţa situat pe Strada Sigmirului, în spatele staţiei de oxigen. La data de 20 iulie 2010, a avut loc slujba de sfinţire a locului şi plăcii de beton pe care urma să se construiască noua Biserică, de către un sobor de preoţi, în frunte cu preotul Prot. Alexandru Vidican.

Prin contribuţia credincioşilor, a sponsorilor şi a oamenilor de bine s-a înălţat o Biserică din lemn de 100 mp, care a fost izlolată interior şi exterior, dotată cu toate cele necesare slujirii, lucru care s-a terminat chiar înaintea sărbătorilor de Crăciun.

Urmează ca în primăvara anului 2011 să se amenajeze şi curtea şi să se dea culoare exterioară noului lăcas de cult.
În anii ce urmează se speră să se obţină un alt loc mai central pentru ridicarea unei Biserici mai mari şi de zid, ca o încununare a eforturilor credincioşilor din această parohie.

Preot paroh,
Simion Tiberius Sabău