Început de drum, 7 noiembrie 2000, conform procesului- verbal, nr. 750/29.12.2000, zi binecuvântată de Dumnezeu, pentru că în aceeaşi zi, cu încredinţarea Înalt Preasfinţitului Arhiepiscop Bartolomeu Anania, s-a înfiripat parohia mai sus amintită, a prins viaţă un vis născut în inima unui preot, acela de a înălţa o Sfântă Biserică Lui Dumnezeu.

Parohia nou constituită avea în componenţă străzile Muncelului, Emil Gârleanu, Bârgăului, Sucevei şi Calea Moldovei. Părea să fie destul de consistentă în această alcătuire, sub păstorirea Părintelui Arghir Vlaşin. “Am susţinut un examen de numire ca preot paroh la data de 23 ianuarie 2001, în sala de conferinţe a Arhiepiscopiei Vadului Feleacului şi Clujului, fiind asistat de o comisie alcătuită din Preasfinţitul Irineu Pop Bistriţeanul, Episcop Vicar, Ioan Chirilă, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă Cluj Napoca, Vasile Leb, prodecan, profesor Valer Bel şi profesor Ioan Bizău.

În urma examenului am obţinut nota 9,02 şi în aceeaşi zi la Protopopiatul Bistriţa s-a pecetluit Parohia Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, conform procesului- verbal, nr. 42/23.01.2001, cu o altă componenţă a străzilor”.

În martie 2001, s-au făcut demersuri pentru obţinerea locaţiei, în vederea construirii noului locaş de cult. În planul urbanistic general al Bistriţei se prevedea biserică şi o grădiniţă localizate între oraşul Bistriţa şi cartierul Unirea. S-au început lucrările şi s-a turnat o fundaţie care există şi astăzi, 2011, ca o mărturie tăcută, întrucât lucrările de construcţie s-au sistat.

A urmat un an greu, în care s-au depus mari eforturi pentru întocmirea documentaţiei necesare şi găsirea altei locaţii. În această perioadă, iunie 2001 – mai 2002, am slujit în Biserica Sfânta Treime, a părintelui Ioan Suciu. În data de 25 aprilie 2002, am demarat lucrările pentru construirea unei capele din lemn pe Calea Moldovei, între blocuri.

Bisericuţa s-a ridicat într-un timp foarte scurt, doar zece zile, sub îndrumarea directă a părintelui paroh Arghir Vlaşin. În 5 mai 2002, Joia Patimilor, s-a săvârşit prima Sfântă Liturghie în capela de lemn. În 2004 s-a pus piatra de temelie şi înfigerea Sfintei Cruci pentru biserica mare. S-au început lucrările de construire a noului locaş de cult, demisolul, cheltuielile ridicându-se la suma de 4.798.393.000 lei vechi.

În anul 2006, capela de lemn a fost dărâmată pentru ca lucrările la biserica mare să se poată desfăşura în condiţii optime. Din 2006 până astăzi, 17 ianuarie 2011, se slujeşte cu multă dragoste şi dăruire în demisolul plin de credincioşi în duminici şi sărbători.
“Cu ajutorul Lui Dumnezeu am demarat lucrările de zidire a noului locaş de cult, deoarece o biserică întemeiată pe suflete vii, arzând de dorul după Dumnezeu şi după mântuire, se înalţă să dăinuiască în veşnicie ca o mărturie a existenţei închinate credinţei”.

preot paroh, Arghir Vlaşin

Parohia Bistrița – „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, având hramul bisericii: „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”; construcție începută în anul 2004; se oficiază slujbele doar la demisolul bisericii; cu un număr de 275 de familii; preot paroh Arghir Vlașin.
Date biografice: Pr. Arghir Vlașin, s-a născut în data de 11.10.1961, în localitatea Tărpiu, jud. Bistrița-Năsăud.
Studii:
-Seminarul Teologic Ortodox din Cluj-Napoca, promoția 1985;
-Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul U.B.B. Cluj-Napoca, promoția 1993.
Hirotonit preot de către Preasfințitul Episcop-vicar Iustinian Maramureșanul,  în data de 14.10.1985,  pentru parohia Tăure,  protopopiatul Năsăud, jud. Bistrița-Năsăud, unde a activat până în anul 1992, când a fost transferat la parohia Bistrița Bârgăului protopopiatul  Bistrița, jud. Bistrița-Năsăud. Cu data de 23.01.2001, a fost transferat la parohia, nou înființată, Bistrița -”Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, în cadrul aceluiași protopopiat.