Istoria bisericii de lemn din satul Budurleni începe în anul 1705 (conform inscripţiei de pe masa altarului). După izvoarele istorice, ar fi fost construită iniţial după dealul pe care este aşezat actualmente satul. Odată cu satul, s-a mutat şi bisericuţa, fiind amplasată într-un punct cu o frumoasă perspectivă asupra împrejurimilor.
În anul 1925, cu ocazia unor renovări şi refaceri s-au adus unele modificări construcţiei. Planul este compus din pronaos cu cinci laturi, cu intrare din partea sudică, naos şi în continuare, decroşată absida altarului cu cinci laturi. Acoperişul de şindrilă, de asemenea, este decroşat în dreptul altarului având deasupra pronaosului un turn, clopotniţă cu coif de mici dimensiuni. Din decorul exterior reţinem consolele, în trepte, ale pereţilor, brâul în formă de funie răsucită la nivelul ferestrelor, şi rozeta de la uşa de la intrare. Atât uşa de intrare în pronaos, cât şi cea de intrare în naos au fost modificate cu ocazia lucrărilor din 1925, cu aceeaşi ocazie dispărând şi pisania.
Interiorul a fost pictat pe pânză şi lemn. Unii localnici, care au fost contemporani cu reparaţiile făcute în 1925, îşi amintesc că pe pisania ce s-a distrus odată cu lărgirea uşii, au fost menţionaţi doi meşteri care au executat pictura în anul 1768.
În anul 2007, artistul Alexandru Pugna realizează filmul: „Biserica de lemn din Budurleni”, film care obţine premiul special al juriului la Festivalul Internaţional de Film „Eco -Etno-Folk Film ” de la Slătioara, în competiţie cu filme din 34 de ţări ale lumii.
Tot în 2007 s-a realizat de către arhitectul Niels Aunel proiectul de restaurare a bisericii ,,Naşterea Maicii Domnului”, monument istoric de grupa A.
În anul 2008, prin finanţarea de către Oficiul Naţional al Monumentelor Istorice, s-a început restaurarea bisericii. Tot atunci s-a făcut şi amenajarea exterioară (altar de vară, clopotniţă nouă şi porţi de lemn acoperite). A urmat apoi restaurarea picturii interioare, care, după spusele doamnei Cornelia Săvescu, expert în restaurare, cea care a şi condus lucrările de restaurare, aceasta datează din prima jumătate a secolului XVIII şi este pictură originală. Data exactă nu se cunoaşte, deoarece pisania de deasupra uşii, pe care a fost consemnată data, a fost distrusă în timpul reparaţiilor din 1925.
Frumoasa pictură ce ilustrează teme din minunile şi patimile lui Iisus, precum şi multe chipuri ale Sfinţilor, îngropate de timp şi înnegrite de fumul lumânărilor atâtor rugăciuni, au fost readuse practic la lumină, reprezentând o adevărată podoabă a bisericii. Tot atunci s-au descoperit şi ctitorii bisericii: Gheorghie Grigore şi Vasile Pintea Gliga. Întreaga restaurare a bisericii s-a realizat în timpul păstoririi părintelui Dan Bota.
Biserica noastră este unică în felul său, fiind singura biserică de acest fel din zonă, în care se slujeşte neîntrerupt de 300 de ani.
preot paroh, Alin Ionel Pașcu
Parohia Budurleni, biserica din lemn având hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril”; construită în anul 1705; cu un număr de 140 credincioși, împreună cu filia; preot paroh Alin Ionel Pașcu.
Filia Brăteni, având hramul bisericii: „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril”; construită în anul 1836.
Date biografice: Pr. Alin Ionel Pașcu, s-a născut în data de 14.07.1974, în mun. Bistrița, jud. Bistrița-Năsăud.
Studii:
-Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul U.B.B. Cluj-Napoca, promoția 1997.
Hirotonit preot de către IPS Mitropolit Andrei, în data de 14.01.2018, pentru parohia Budurleni, protopopiatul Bistrița, jud. Bistrița-Năsăud.
FILIA BRĂTENI
Satul Brăteni se află înconjurat la nord de Sângiorzu-Nou, la sud de Stupini, la răsărit de satele Budurleni şi Archiud, iar la apus de Sânmihaiu de Câmpie. Acest sat constituie o veche aşezare românească, care la început a primit creştinismul în formă ortodoxă. Primii locuitori au fost aşezaţi în partea de sud a satului, unde este prima fântână numită „Fântâna Purcelului”.
Tot în partea de sud a satului se află un deal care poartă numele de Dealul Mănăstirii. Aici localnicii povestesc că ar fi fost o veche mănăstire ortodoxă, unde vieţuia un călugăr pe nume Macarie, iar după actul Uniaţiei de la 1700 ar fi fost distrusă de către armata austro-ungară.
Mănăstirea aceasta a reprezentat şi locul de închinare a sătenilor din Brăteni, iar prima numire a satului a fost Călugăreni. Oamenii de aici s-au ocupat cu pescuitul, creşterea vitelor, locuind pe moşiile grofilor unguri, unde au suportat mizeriile şi lipsurile.
Biserica din Brăteni este construită din anul 1836, în formă de corabie cu turn mic, fără nici un fel de ornamentare artistică de către credincioşi. Biserica a fost supusă unor lucrări de renovare atât în exterior cât şi în interior, acestea finalizându-se în anul 2010. Iar pentru viitor avem în proiect construirea unui altar de vară.
Pentru toate, îi dăm slavă lui Dumnezeu!
preot paroh, Paul Adrian Marian
Foto: Andreea Maria Marian