Satul Ardan este atestat documentar încă din 1319, când regele Ungariei, Carol Robert a hotărât să se restituie magistrului Simion, fiul lui Mihail, comite de Semlacu Mare şi de Caraş, drept răsplată pentru slujbele sale credincioase, nişte sate sau moşii ale sale, despre care spunea că ţin de el prin drept de moştenire şi anume: Şieul Mare, Posmuş, Bârla, Măgurele, Orheiul Bistriţei, Ragla, Ardan (Iordan folua), Sebiş, Lunca, Şoimuş şi altele. ( cf. Vol. I, File de Istorie, pag. 96).

Parohia Ardan apare organizată cu oficiul parohial, matricole şi cont de gestiune, din anul 1865. De bună seamă că din 1319 sau cu mult înainte de această dată, pe teritoriul unde se afla satul Ardan, a existat şi o viaţă religioasă, dar nu se găsesc documente. De când a avut preot- paroh, nu se ştie, în arhivă neaflându-se niciun document în acest sens. Primul preot păstrat în tradiţie şi care figurează ca paroh în Ardan, într-o matricolă chirilică, înainte de anul 1832, este Petrea Groze, originar de pe Valea Bârgăului. Din anul 1832 până în 1896, timp de 64 de ani, păstoreşte în Ardan preotul Andrei Palimenti, despre care nu se ştie de unde este originar. A murit în parohie şi a fost înmormântat în cimitirul bisericii.

Din anul 1896, până în 1933 păstoreşte preotul Teodor Oltean, originar din Sebiş, căsătorit cu o tânără din Ardan, Nastasia Mihalca, din neamul Roşeştilor, cu care a avut opt copii- doi băieţi şi şase feţe. În timpul păstoririi preotului Teodor s-a edificat casa parohială actuală şi clădirea şcolii vechi, pe teritoriul bisericesc, cu sprijinul credincioşilor din Ardan. După aceşti doi preoţi, la oblăduirea sufletească şi administrativă a acestei frumoase parohii au urmat preoţii: Ioan Ciorcieriu, 1934-1936; Vasile Hantiu, 1936-1949; Dumitru Simionca, 1949-1958; dr. Ioan Bârsan, 1959-1961; Dumitru Moldovan, 1962-1967; Andrei Tomoioagă, 1967-1975; Gheorghe Tătucu, 1976-1982.

Din toamna anului 1982 până în prezent, oblăduirea sufletească şi administrativă a acestei parohii a fost încredinţată, la cerere, preotului Remus Rus, născut la 16 august 1954, în comuna Sânmihaiu de Câmpie, judeţul Bistriţa-Năsăud, din părinţii Ioan şi Maria, fiind căsătorit cu tânăra Floarea Costea, fiica lui Ioan şi Maria, din comuna Şieu, judeţul Bistriţa-Năsăud. Multe au fost lucrările ce trebuiau făcute de urgenţă în această parohie: construcţia unei noi biserici, pentru care în acele timpuri, nu se primeau aprobări, De asemenea, erau necesare şi reparaţii la casa parohială, care pe atunci era o ruină, apoi reparaţii la anexele gospodăreşti, trotuare, împrejmuiri şi multe altele lucrări. Toate acestea s-au efectuat cu ajutorul lui Dumnezeu şi contribuţia credincioşilor din Ardan. Începând din primăvara anului 1983 şi până în anul 2007 s-a muncit enorm de mult în această parohie.

Doar în mare, să enumerăm câteva din marile lucrări ce s-au realizat în parohia Ardan: între anii 1983-1986 s-a reparat casa parohială, schimbându-se acoperişul, introducându-se apa prin cădere, apoi încălzire prin pardosea şi sobe de teracotă, cu baie şi toate necesităţile moderne: telefon, cablu şi internet. Între anii 1990-2006 s-a edificat noua biserică din zid, împodobită cu pictură, în tehnica frescă şi mobilier: scaune, tetrapoade, iconostase noi, din lemn de paltin, după care s-au finalizat împrejmuirile: garduri la curtea parohială şi biserică, zidite din piatră şi stâlpi de beton, trotuare şi multe altele. După aceste realizări pe plan administrativ şi gospodăresc, bunul Dumnezeu ne-a răsplătit cu o bucurie mare. Din cei trei fii cu care am fost binecuvântaţi de Dumnezeu, primii doi sunt licenţiaţi în teologie la Universitatea Justinian Marina Bucureşti, actualmente căsătoriţi, iar fiica cea mai mică este studentă la aceeaşi facultate, secţia didactică.

La 25 de ani de pastoraţie în această parohie, mai precis în 16 septembrie 2007, munca şi strădania familiei şi a credincioşilor binevoitori din Ardan a fost binecuvântată de Dumnezeu prin prezenţa în parohie a P.S. dr. Irineu Pop Bistriţeanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Clujului care, în frunte cu P.C. protopop Alexandru Vidican şi un frumos sobor de preoţi din împrejurimi, au târnosit biserica noastră şi toate celelalte lucrări efectuate în această perioadă.

Multe au fost neajunsurile, dar atunci când le învingi cu mult mai mare este satisfacţia împlinirilor decât amărăciunea neajunsurilor. Mulţumim Lui Dumnezeu pentru ajutorul acordat şi-L rugăm neîncetat să fie cu noi în veci, Amin!

preot paroh,
Remus Rus

Parohia Ardan, având hramurile bisericii „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril” și „Nașterea Maicii Domnului”; construită în anul 2006; cu pictură în tehnica frescă, executată de către preotul pictor bisericesc Damian Tuluc; cu un număr de 730 credincioși; preot paroh Remus Rus.

Date biografice: Pr. Remus Rus, s-a născut în data de 16.08.1954, în localitatea Sânmihaiu de Câmpie, jud. Bistrița-Năsăud.
Studii:
-Seminarul Teologic Ortodox din Cluj-Napoca, promoția 1980;
-Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba-Iulia, promoția 2011.
Hirotonit preot de către IPS Arhiepiscop Teofil Herineanu, în data de 19.04.1981, pentru parohia Sâmboleni, protopopiatul Turda, jud. Cluj, unde a activat până la data de 31.08.1982, când a fost transferat la parohia Ardan, protopopiatul Bistrița, jud. Bistrița-Năsăud.