Satul Arcalia, atestat documentar, anul 1300, sat german (săsesc).
Aşa cum am menţionat şi în primul volum din „Monografia album al Protopopiatului Ortodox Român Bistriţa”, Parohia Arcalia deţine două biserici. Biserica mică, ce poartă hramul Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, care a aparţinut dintotdeauna creştinilor ortodocşi, şi una care a aparţinut cultului evanghelic lutheran, care a fost cumpărată de creştinii ortodocşi, preot fiind George Marica, în anul 1977 şi care acum poartă hramul Sfântului Ioan Botezătorul. Biserica mică, cum o numim noi, cu hramul Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, a fost ridicată pe locul unei alte foste biserici care s-a ruinat şi despre care nu ştim de când există.
Din spusele credincioşilor mai vârstnici am aflat că satul a ars aproape în întregime în anul 1863, rămânând câteva case pe o străduţă în spatele casei parohiale actuală pe care au numit-o „Bucureni” (mă gândesc că vine de la bucurie pentru faptul că i-a scăpat de acest incident nefericit). Cea existentă a fost adusă din Mureşenii Bârgăului, în anul 1806. Creştinii de acolo au donat-o celor din Arcalia, ei construindu-şi una mai încăpătoare.
Preoţii pe care-i ştim că au slujit la Sfântul Altar din această parohie sunt: preotul Iuga Ilie care, împreună cu un grup de credincioşi din parohie, a participat la Marea Unire din 1918, preotul Vasile Lazăr, a cărui soţie a fost localnică; preotul Doru Feti, doar câteva luni până la instalarea preotului George Marica care a păstorit timp de 20 de ani şi preotul Ioan Vidican, din 1 septembrie, 1994 până astăzi.
Biserica cumpărată de la saşi datează din anul 1524 şi a fost construită în stil gotic. Se pare că în perioada în care a avut loc acel incendiu în sat, în anul 1863, ar fi ars şi turnul bisericii, fiind într-o stare avansată de degradare, acesta necesită lucrări de reparaţii. Aceste lucrări s-au făcut în timpul păstoririi preotului Marica (tencuieli interioare şi exterioare, confecţionat cupola).
După plecarea preotului mai sus numit, în anul 1994, ca paroh al Penitenciarului Bistriţa, lucrările de reparaţii au continuat şi în timpul păstoririi preotului Ioan Vidican, cu confecţionarea unui iconostas din lemn de tei, pictat de către domnul Măcicăşan Augustin din localitatea Nima, judeţul Cluj, împodobit cu icoane de către pictorii Ioan Milică, zugrăveli interioare, făcute de către domnul Rus Dumitru şi Bercea Alexandru, ajutaţi de Căpâlnaş Liviu şi Vaida Septimiu, în timpul când prim- curator era Vaida Gavril, iar lucrările exterioare au fost făcute de firma domnului Mihuţ Petru din Arcalia. Lucrările s-au terminat în anul 1997, când pe data de 26 octombrie, a fost ziua în care P.S. dr. Irineu Bistriţeanul, împreună cu un sobor de 20 de preoţi, a săvârşit slujba de sfinţire a bisericii cu hramul Sfântul Ioan Botezătorul, preotul Ioan Vidican a fost ridicat la rangul de stavrofor (purtător de brâu roşu).
Din partea presei a participat domnul Traian Săsărman, care a scris un frumos articol în rubrica „Logos”, pe care o avem noi, preoţii din judeţ, în ziarul „Răsunetul”. Aş mai menţiona că, deşi actuala Parohie Arcalia, în timpuri îndepărtate a fost filie, atât a parohiei Chintelnic, cât şi a parohiei Crainimăt. În timpul păstoririi preotului Marica devine parohie de sine stătătoare, iar Crainimătul devine filie.
Biserica din această localitate datează din anul 1541, aparţinând, de asemenea, cultului evanghelic, dar a fost cumpărată şi aceasta de către ortodocşi.
În timpul păstoririi preotului Ioan Vidican s-au făcut lucrări de reparaţii: tencuieli interioare şi zugrăveli exterioare, iconostas sculptat de un fiu al satului – Pop Viorel, iar pictura acestuia făcută de către Damian Tuluc.
Sfinţirea a avut loc în data de 14 octombrie, 2001 de către P.S. dr. Irineu Bistriţeanul şi un sobor de 24 preoţi, protopop fiind preotul Alexandru Vidican. Până la această dată nici un episcop nu a călcat în această localitate. La această mare sărbătoare au mai participat primarul de atunci, Valentin Mândru din Arcalia, credincioşi din împrejurimi şi mult stimatul şi omul de bună credinţă, ziaristul Traian Săsărman. Cu această ocazie, preotul Ioan Vidican a primit cea mai înaltă distincţie ce se acordă unui preot de mir, acea de iconom stavrofor.
Menţionez, de asemenea, că domnul primar al comunei Şieu Măgheruş, Sorin Mititean, ca bun credincios şi ca bun gospodar şi administrator al comunei, a ajutat foarte mult satul nostru şi mai ales biserica.
Cu data de 1 februarie 2004, filia Crainimăt este reînfiinţată ca parohie de sine stătătoare.
preot paroh,
Ioan Vidican
Parohia Arcalia, biserica mare, având hramul bisericii: „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul”; construită în anul 1540; cumpărată în anul 1977 de la cultul evanghelic, a fost adaptată cultului ortodox; biserica din lemn, cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir”; construită în anul 1840; cu un număr de 430 credincioși; preot paroh Ovidiu Toma.
Date biografice: Pr. Ovidiu Toma, s-a născut în data de 13.12.1979, în mun. Vaslui, jud. Vaslui.
Studii:
-Seminarul Teologic Ortodox din Caransebeș, promoția 1999;
-Facultatea de Teologie Ortodoxă din București, promoția 2003.
Hirotonit preot de către IPS Mitropolit Andrei, în data de 14.09.2015, pentru parohia Arcalia, protopopiatul Bistrița, jud. Bistrița-Năsăud.