Ierarhii Arhiepiscopiei Clujului au participat la inaugurarea Casei Colecțiilor și a Documentelor de Patrimoniu din Bistrița
Casa Colecțiilor și a Documentelor de Patrimoniu din Bistrița, reabilitată recent printr-o investiție de 8,5 milioane lei din bugetul Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, a fost inaugurată marți, 14 noiembrie 2023, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a Preasfințitului Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a numeroși oameni de cultură, a reprezentanților autorităților locale, județene și centrale, precum și a altor invitați.
Evenimentul festiv a debutat la ora 10:00, la sediul de pe Bulevardul Independenței, nr. 24, unde Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a binecuvântat lucrările de reabilitare și înfrumusețare efectuate la clădirea care adăpostește colecții și documente de patrimoniu.
La finalul slujbei, Mitropolitul Andrei i-a felicitat pe toți cei implicați în reabilitarea clădirii, în frunte cu președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan. În cuvântul rostit, ierarhul a evidențiat importanța clădirii, amintind și faptul că, aici a trăit fratele poetului național Mihai Eminescu, Matei Eminescu.
De asemenea, alocuțiuni au rostit președintele Consiliului Județean, Emil Radu Moldovan, părintele Ioan Pintea, managerul Bibliotecii Județene „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud, în custodia căruia se află Casa Colecțiilor și a Documentelor de Patrimoniu, precum și alți invitați.
„O inaugurare așa cum se cuvine pentru o construcție unică în România, o casă a marilor scriitori. O clădire etalon care adăpostește un tezaur cultural, atât prin colecția de carte veche (cea mai veche fiind o Biblie din 1475), cât și prin cele peste 14.000 de file de manuscrise ale marelui Nicolae Manolescu. Mulțumim IPS Andrei și PS Benedict Bistrițeanul pentru binecuvântarea acestui frumos loc. Așa cum ați spus, între cult și cultură este o legătură indisolubilă. Mulțumim sculptorului, pictorului și artistului vizual Mirela Trăistaru pentru realizarea cu migală și pricepere a elementelor decorative, picturile de pe fațadă și coloristica pastelată. Felicitări managerului Bibliotecii Județene, Ioan Pintea, și tuturor celor care v-ați implicat în însuflețirea acestei perle arhitecturale. Păstrăm istoria, schimbăm viitorul”, a spus președintele Emil Radu Moldovan.
În continuarea evenimentului s-a dat citire mesajului domnului academician Nicolae Manolescu, filolog, profesor univesrsitar și critic literar, membru titular al Academiei Române din anul 2013. Potrivit directorului instituției de cultură, pr. Ioan Pintea, domnul academician Manolescu a donat bibliotecii bistrițene un fond de carte personal, o parte din opera sa în manuscrise, precum și multe alte volume de colecție primite de acesta cu autograf de la marii scriitori.
Manifestarea a continuat cu vernisajul expoziției „Biblioteci verticale” a sculptorului Liviu Mocan, precum și cu expoziția de carte „Documente privitoare la istoria românilor – „Scrisori către bistrițeni”; De la ora 11:00, la Centrul Cultural Dacia a avut loc Simpozionul „Biblioteca Tezaur: Colecții și Colecții speciale”, urmat de o lansare de carte-album și prezentarea proiectului editorial al Bibliotecii Județene „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud. Ziua s-a încheiat cu concertul „De la tradiție la patrimoniu”, susținut de Ansamblul „Dor Românesc”.
Scurt istoric
Clădirea a fost construită în anul 1912, iar între anii 1924-1929 a fost locuința fratelui poetului național Mihai Eminescu, Matei Eminescu. În prezent, clădirea va găzdui evenimente culturale, prezentări, conferințe, lansări de carte și va avea și funcție muzeală și de arhivă, fiind amenajate săli speciale pentru manuscrise, dactilograme și cărți (Eugen Lovinescu, Ion Marin Sadoveanu, Nicolae Manolescu, Andrei Mureșanu, Liviu Rebreanu, George Coșbuc, Ion Pop Reteganul, Veronica Micle și alții).
Clădirea a fost restaurată și adusă cât mai aproape de aspectul original în ceea ce privește elementele decorative, picturile de pe suprafața fațadei, dar și coloristica pastelată recomandată în urma studiului stilistic și istoric. Lucrările de reabilitare au fost realizate din bugetul Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, valoarea investiției fiind de 8.567.733,46 lei.
Casa Colecțiilor și a Documentelor de Patrimoniu, aflată în administrarea Bibliotecii Județene „George Coșbuc”, cuprinde: demisolul (două săli de lectură, biroul bibliotecarilor, sală patrimoniu, o cafenea cu acces direct din exterior, spații tehnice și un grup sanitar), parterul (încăperile au fost transformate în săli de expunere și de păstrare a colecțiilor speciale a donațiilor de manuscrise/documente culturale/literare. (sala George Coșbuc, sala Liviu Rebreanu, Sala Andrei Mureșanu / Ion Pop Reteganul, sala Mihai Eminescu / Veronica Micle și Sala Nicolae Manolescu) și mansarda (o sală multifuncțională pentru evenimente culturale – prezentări, conferințe, lansări de carte, vizionări, colocvii, expoziții, etc), conform Consiliului Județean Bistrița-Năsăud.
Sursa: mitropoliaclujului.ro