Conferințele preoțești de toamnă din Arhiepiscopia Clujului au debutat în Protopopiatul Bistrița

În perioada 3 octombrie – 7 noiembrie 2023, în cele nouă protopopiate ale Eparhiei Clujului, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, se desfășoară conferințele preoțești de toamnă, cu tema generală „Toată suflarea să laude pe Domnul”, în contexul Anului comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești (psalți).

Prima conferință de toamnă a avut loc marți, 3 octombrie, și i-a reunit pe clericii din Protopopiatul Bistrița. Întâlnirea a fost precedată de un Te Deum, fiind săvârşit în Biserica de la Coroana, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a Preasfințitului Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, și a oficialităților locale și județene.

Apoi, în sala de ședințe a Protopopiatului Bistrița, Părintele Mitropolit Andrei a prezidat lucrările conferinței, le-a adresat clericilor un cuvânt de învățătură și a prezentat al doilea subiect din tema omagială a anului 2023: „Anul comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești (psalți)”.

De asemenea, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a rostit un scurt gând duhovnicesc și le-a adresat clericilor câteva îndemnuri pastorale.
Invitatul permanent al conferințelor de toamnă din anul acesta, pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu, directorul Școlii Doctorale de Teologie „Isidor Todoran” din cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, a susţinut o prelegere pe tema „Toată suflarea să laude pe Domnul”, pornind de la Psalmul 150. Acesta le-a vorbit clericilor despre importanța și rolul cântării bisericești în viața Bisericii și a societății actuale.

Conferința semestrială s-a încheiat cu câteva îndemnuri pastorale făcute de cei doi ierarhi clujeni, precum și cu luări de cuvânt din partea preoților prezenți, în frunte protopopul de Bistrița – preotul Alexandru Vidican, care a făcut anunțuri de ordin administrativ și pastoral.

La conferință au participat și oficialități locale și județene, în frunte cu prof. univ. dr. Mircea Gelu Buta – cadru universitar al Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, prefectul județului Bistrița-Năsăud – Teofil Cioarbă, primarul municipiului Bistrița – Ioan Turc și preşedintele Societăţii Scriitorilor din Bistriţa-Năsăud – Menuţ Maximinian, care este și directorul cotidianului Răsunetul.

Conferințele preoțești din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului se desfășoară în fiecare an, primăvara și toamna, în cele nouă protopopiate ale Eparhiei: Cluj I, Cluj II, Gherla, Dej, Turda, Huedin, Bistrița, Năsăud și Beclean. Anul acesta, la conferințele de primăvară, tema întâlnirilor a fost legată de „Anul omagial al pastorației persoanelor vârstnice”, iar la conferințele de toamnă este abordat al doilea subiect din tematica propusă de Patriarhia Română pentru anul 2023, și anume „Anul comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești (psalți)”.

În perioada următoare, conferințele de toamnă se vor desfășura în protopopiatele următoare: Huedin (10 octombrie), Gherla (19 octombrie), Turda (23 octombrie), Beclean (30 octombrie), Cluj I și Cluj II (31 octombrie), Dej (2 noiembrie) și Năsăud (7 noiembrie).

Sursa: www.mitropolia-clujului.ro