Conferință preoțească de toamnă în Protopopiatul Bistrița
Clericii din Protopopiatul Ortodox Bistrița s-au reunit marți, 5 noiembrie 2024, în cadrul conferinței preoțești semestriale de toamnă. Întâlnirea a fost precedată de un Te Deum, fiind săvârşit în Biserica de la Coroana, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a Preasfințitului Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, precum și a oficialităților locale și județene.
În continuare, în sala de ședințe a Protopopiatului Bistrița, Părintele Mitropolit Andrei a prezidat lucrările conferinței, le-a adresat clericilor un cuvânt de învățătură pornind de la tema omagială a anului 2024, proclamat ca „An omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor” și „An comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți”. Ierarhul a subliniat actualitatea subiectelor și a vorbit despre importanța faptelor milei creștine.
Invitatul permanent al conferințelor de toamnă din anul acesta, pr. prof. univ. dr. Stelian Tofană, cadru universitar al Facultății de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, a susţinut o prelegere pe tema „Iisus Hristos – Doctorul suprem. Concomitența dintre credință și minune”.
Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a rostit un scurt gând duhovnicesc și a prezentat câteva considerații personale, pornind de la tema conferinței.
Conferința semestrială s-a încheiat cu luări de cuvânt din partea preoților prezenți, în frunte cu protopopul de Bistrița, preotul Alexandru Vidican, care a făcut anunțuri de ordin administrativ-pastoral.
Proiectul TABOR
În cadrul conferinței a fost prezentat Proiectul „Tradiție și Actualitate în Biserica Ortodoxă Română” (TABOR), prin care se dorește o mai bună reintegrare socială a persoanelor private de libertate. Proiectul se desfășoară în baza unei colaborări dintre Patriarhia Română și Administrația Națională a Penitenciarelor. Implementat începând cu data de 1 martie 2024, proiectul presupune un proces de asistență care începe în penitenciar și continuă după eliberarea deținutului, astfel aduce în prim-plan colaborarea dintre preotul capelan de penitenciar și preotul de parohie.
Proiectul TABOR a fost conceput în anul 2019, ca inițiativă de includere socială a deținuților din penitenciare în comunitățile parohiale.