La praznicul Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie 2019, trei ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române au resfințit Biserica de la Coroana, cel mai vechi monument istoric din municipiul Bistriţa (secolul XIII), care, în ultimii ani, a trecut prin ample lucrări de conservare, renovare și înfrumusețare.

Slujba de resfințire a început la ora 8:30, iar de la ora 10:00, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, și Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, au oficiat Sfânta Liturghie, fiind înconjurați de un sobor mare de preoți și diaconi, printre care preoți de la Centrul Eparhial, protopopi din cadrul Arhiepiscopiei și alți preoți invitați.

Răspunsurile liturgice au fost date de Corul de cameră „Psalmodia Transylvanica” al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, dirijat de pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu, decanul facultății.

La Sfânta Liturghie au fost prezente oficialități locale, județene și centrale, alături de peste 2000 de credincioși, care au putut urmări Sfânta Liturghie pe un ecran gigant, amplasat în curtea lăcașului de cult.

Istoricul Bisericii „Coroana Maicii Domnului Panta Nossa”
Biserica de la Coroana, cu hramul „Intrarea în biserică a Maicii Domnului”, situată în Piața Unirii, nr. 9, este cel mai vechi monument istoric din Bistriţa (secolul XIII). Sfântul lăcaș a fost edificat în jurul anilor 1270-1280, în stil gotic timpuriu, suferind de-a lungul timpului mai multe reparaţii şi transformări. Între anii 1518-1520, sub conducerea maistrului Sigismund, monumentul a fost modificat în stil gotic târziu, mai apoi suferind adăugiri în stil baroc. Ultima resfințire a avut loc în anul 1988, fiind săvârșită de vrednicii de pomenire Arhiepiscopul Teofil Herineanu și Arhiepiscopul Justinian Chira.

Biserica este cunoscută și sub numele de „Coroana” pentru că în trecut a fost în proprietatea „coroanei habsburgice”, ca biserică militară.
În cadrul lăcașului de cult își desfășoară activitatea trei parohii: Parohia „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului”, avându-l ca paroh pe preotul Alexandru Vidican – protopop de Bistrița, Parohia „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, avându-l ca paroh pe preotul prof. Nicolae Feier și Parohia „Pogorârea Duhului Sfânt”, păstorită de preotul paroh Vasile Beni. În cadrul acestor parohii, slujește și preotul misionar Emanuel Vidican, secretarul Protopopiatului Bistrița.

Începând cu 2017, lăcașul a intrat în ample lucrări de conservare şi renovare, atât la interior, cât și la exteri
Foto credit: Darius Echim / mitropolia-clujului.ro